Heet en ver - Reisverslag uit Melide, Spanje van Frank van Geffen - WaarBenJij.nu Heet en ver - Reisverslag uit Melide, Spanje van Frank van Geffen - WaarBenJij.nu

Heet en ver

Door: Frank

Blijf op de hoogte en volg Frank

02 Juni 2009 | Spanje, Melide

Nee, je hoeft geen medelijden te hebben, inderdaad is het hier nu erg heet (35 graden) en maak ik flinke vorderingen. Maar dat heeft maar één doel: thuis. Heerlijk om woensdag in Santiago aan te komen en dan donderdag in het vliegtuig te kunnen stappen. Ik wil in Santiago graag nog een laatste bericht plaatsen, dus dit is het voorlaatste.

Over ver gesproken: Gisteren liep ik met Irma een te grote afstand. Irma is een taaie dus ze klaagt er niet over maar we zijn toch iets te ver gegaqan met onze dagmars. Ik oriënteer me op een gids van de ANWB waar de afstanden van plaats tot plaats in staan maar die zijn niet meer zo exact. De route verandert namelijk nogal eens als een provincie of stad besluit dat er veiliger mogelijkheden zijn dan over een vluchtstrook langs een autoweg te lopen. Ook staan er vanaf 150 km voor Santiago stenen langs de weg waarop om de 500 m de afstand tot Santiago te lezen staat. Vervolgens heeft Irma een Duitstalig boekje en beschik ik ook nog over een lijst van de Franse Jacobsvereniging. De afstanden van al deze toestanden komen niet goed overeen. We waren van plan om op de eerste pinkstersdag 50 km te lopen. Da´s ver, maar het kan. De dag ervoor was 47 km ons ook gelukt. Op de een of andere manier klopte onze berekening niet. Achteraf hebben we alles nog eens tegen het licht gehouden en ook onze loopuren vermenigvuldigd met onze snelheid. We vermoeden dat we 56 km gelopen hebben. Maar goed, als je de zekerheid hebt van een besproken kamer, dan maakt het niet zo uit hoe laat je aankomt. Dat was dus laat maar we hadden allebei het gevoel weer 56 km dichter bij huis te zijn.

Wat opvalt is dat het karakter van de pelgrimsreis in Spanje erg verschilt van dat in Frankrijk. Zag ik in Frankrijk eigenlijk voornamelijk mannen van mijn leeftijd, hier in Spanje is de gemiddelde leeftijd flink lager en zijn het zowel mannen als vrouwen. Ook zijn er veel mensen die de route meer als een toeristische attractie beschouwen. Je ziet het aan de bepakking, als ze die al bij zich hebben. Je kunt namelijk je rugzak laten transporteren (tegen betaling) door mannen die daarvoor met bestelbusjes rondrijden. Ook zie je gezelschappen die aan het einde van de ochtend in een touringcar stappen. Die hebben dan een van de vele etappes gelopen, in een georganiseerde reis. Zoals ik al schreef, een heel ander karakter, maar daarom niet minder waard. Ieder zijn reis, zeg ik dan.

Die reis heeft bijzonder veel overeenkomsten met het leven. Je maakt zware dagen mee en er zijn ook dagen dat alles als vanzelf lijkt te gaan. In een van de Spaanse herbergen waar ik onderdak vond, was een erg lieve herbergierster die de bedevaart een warm hart toedroeg. Voor het eten vroeg ze even aandacht en wees ze ons op die moeilijke en gemakkelijke dagen. Maar, zo zei ze erbij, van die moeilijke dagen kunnen we waarschijnlijk meer leren dan van die gemakkelijke. En daarin kan ik haar alleen maar gelijk geven.
Al met al is het een heel leerzame reis geweest. Uiterlijk en lichamelijk naar Santiago, innerlijk naar plaatsen in mijn geest en ziel die ik eigenlijk niet kende. Anderen hebben me geholpen die plaatsen toegankelijk te maken, ik stond er open voor. En op mijn beurt heb ik anderen weer op weg kunnen helpen met hun geestelijke reis. Ook een rijk gevoel.

Morgen lopen we ook nog een afstand van 35 of 40 km, zodat we voor woensdag nog maar een kleine afstand over hebben. Ik heb gelezen dat het slim is om niet al te laat aan te komen in Santiago. De rij bij de kathedraal is namelijk snel erg lang. In die rij staan alle pelgrims met hun credencial (geloofsbrief) met alle stempels die ze onderweg verzameld hebben. Die stempels heb ik ook, gekregen bij kerken, kloosters, parochiehuizen, herbergen, en soms zelfs restaurants. Bij elke stempel staat een datum, zodat in Santiago zichtbaar is dat je de reis op deze manier hebt afgelegd. Op basis van je credencial ontvang je je ´compostela´, een soort diploma voor je reis. Belangrijk? Eigenlijk niet meer, maar het hoort erbij.

En dan, naar huis. Zien dat ik de draad weer oppak. Ik denk dat het onontkoombaar is dat ik dat anders doe dan voorheen. Niet schrikken, ik ga voortaan echt niet in de tuin slapen of zo. Maar door mijn reis ben ik waarschijnlijk wel veel bewuster geworden van wat ik doe of niet doe. En dat wil ik graag vasthouden. Laat ik niet op de zaken vooruit lopen. Eerst nog die laatste 50 km en dan naar huis. Daar zie ik je heel graag weer. En dus nog één bericht in Santiago.

Lieve groet,

Frank

• 01 Juni 2009 - 16:22

Rene:

Lieve Frank,

Ik wens je heel veel goede laatste kilometers.
    Een wijze backpacker zei mij eens dat niet de bestemming maar de reis er naar toe het doel van een reiziger is. Ik weet dat hij gelijk heeft.
    De reis zit er bijna op maar het doel is volgens mij allang in je hart gesloten. Het echte genieten begint woensdag!!
    Kus ook voor Peet.

;-) De Tielo's

• 01 Juni 2009 - 16:27

Frans:

Hoi Frank,

Neem mijn pet heel diep af voor je, fantastisch wat je gedaan hebt, al zou je in de tuin gaan slapen, je moet doen wat je wil doen en wat je wil bereiken en dat heb je volgens mij gedaan. Ik zal in gedachten de laatste 50 Km met je meelopen, geniet er van, die draad ga je vast wel weer oppakken, heeft mischien een beetje tijd nodig, maar dat moet kunnen. Ik zal je mooie verhalen gaan missen.
    Nem voral de tijd om je mooie avonturen te verwerken en te delen met je meiden.

Groeten Frans

• 01 Juni 2009 - 16:51

Anouk:

succes met deze laatste waardevolle kilometers !
    ik heb genoten van je verhalen en neem mijn petje af voor jou, petra en de meidn !
    groetjes, anouk

• 01 Juni 2009 - 18:14

Iris:

Lieve papa, een diepe buiging van mij heb je alvast te pakken, zelfs al ben je nog niet op je bestemming. Voor de laatste kilometers veel kussen en veel genieten! Alle liefs Iris

• 01 Juni 2009 - 19:01

Nick En Marjolein:

Lieve Frank, wat geweldig dat je er al bijna bent en wat fijn dat je samen kunt lopen.Ik kan me zo voorstellen dat het gedeelte door spanje met allerlei pelgrimtoeristen zo anders is dan de tocht die je daarvoor hebt gemaakt. Het zijn overigens niet alleen maar jongere mensen die dat doen. vanuit Reek loopt een echtpaar van in de 80 al voor de 2de keer het spaanse stuk van de pelgrimstocht. Ze hebben hier weer lang voor getraind en alleen bij noodweer namen ze een lift aan.Hun intentie is bijzonder. Ik kan me voorstellen dat de laatste loodjes zwaar zijn maar geniet er nog van. We willen graag je reisverhalen en intenties van je horen en lezen. Geniet van je gezin. liefs
    Nick en Marjolein

• 01 Juni 2009 - 19:23

Cees V.:

Lieve Frank,

Heel veel succes met de laatste lootjes.Veel dank voor je warme verhalen. Voor straks welkom thuis, en veel kusjes voor Peet

• 01 Juni 2009 - 19:57

Cees V.:

• 01 Juni 2009 - 20:21

Riet Apotheek:

Dag Frank
    Ik heb je met belangstelling gevolgd.En het is toch wel frappant dat er tijdens zo,n dip een "'engel"' op je pad komt ,dit keer uit zwitserland, die met je meeloopt .Wat mieters dat je de laatste km s kunt delen.Alle respect voor de prestatie die je bijna hebt geleverd.
    Dat de aankomst mag brengen wat je je er van voorgesteld hebt.Goede thuisreis en alle goeds voor de toekomst.
    Riet

• 01 Juni 2009 - 20:51

Marieke:

Hé, kanjer,je bent er bijijijijijijna! Wat lijkt me dat een heerlijk gevoel. Wat, ´diploma´....Wat je beleefd hebt en wat je thuis krijgt is veel belangrijker. Ook ik zal je (h)eerlijke verhalen missen. Ik heb ze gekoesterd. Ik wens je, samen met je maatje, nog 2 prachtige dagen en een warme thuiskomst. Ik zal aan je denken. Een dikke kus.

• 01 Juni 2009 - 21:18

De Buren:

Lieve Frank,

Alle goeds voor de laatste kilometers van deze bijzondere reis. We wensen je een mooi einde en heerlijke thuiskomst!

• 01 Juni 2009 - 21:34

Margreet:

als ik het goed heb begrepen, lees je al deze reacties pas in santiago!
    succes met de terugreis...hij zal volgens mij heel apart zijn;enerzijds het verlangen naar peet en de meiden, wat ongetwijfeld zal overheersen, maar anderzijds weten dat deze ervaring, deze vrijheid er voorlopig niet meer zal zijn! sterkte er mee! voor jou, maar ook voor petra: petje af! (weet niet wat het in het spaans is.....en mijn tolk is niet in de buurt) misschien was het voor peet 100x zwaarder!?
    lieve frank, geniet lang van alles wat je hebt meegemaakt, het is zeer waardevolle bagage!
    liefs en nogmaals: goede terugreis!!!

• 02 Juni 2009 - 06:31

Syl:

Dag lieve stoere wandelaar,

Nog even en dan ben je in Santiago. Ongeloofelijk trots ben ik op je, dat je deze droom bijna hebt verwezenlijkt. Ik bewaar je dagboek, want als ik ooit de stap neem om deze reis te lopen heb ik in ieder geval wat steun daaraan..

Succes met de laatste loodjes!

Liefs,
    Syl

• 02 Juni 2009 - 06:58

Gerda E:

Dag Frank,
    Mijn respect voor jou is nog groter geworden.Wens je met je loopmaatje nog 2 mooie wandeldagen. Goede reis donderdag naar "oost, west, thuis is alles"
    Voor Petra en de kinderen, respect om jou je toch te laten maken. Geniet van het thuiskomen.
    Oantsjen
    Gerda

• 02 Juni 2009 - 09:48

Nel:

Hallo Frank
    Bijna het einde van je reis.Geniet nog even van de laatste km.s en een hele goede thuisreis. Dan lekker met Peet genieten. Groetjes en ik hoop je volgende week weer te zien.

• 02 Juni 2009 - 10:35

Sandra De G.:

Ha die Frank,
    Ik heb net je belevenissen van de afgelopen twee weken gezelezen. Wat een genot! Heel veel plezier en sterkte met je laatste etappe!
    En voor straks als je weer thuis bent: volgens mij staan er weer wat leuke schrijfklussen aan te komen...

• 02 Juni 2009 - 11:00

Anita&men:

Ha Frank, je leest dit neem ik aan net voordat je je laatste bericht er IN SANTIAGO uitstuurt... dus je bent er! GEFELICITEERD!!! En wat frappant dat je in Nederland, Belgie en Frankrijk niet met iemand op kon lopen, maar vanaf het saaie stuk in Spanje wel. We proosten hier in gedachten met jou op je prestatie. Hartelijk dank voor het delen van je ervaringen en een zeer goede thuiskomst gewenst!

• 02 Juni 2009 - 13:07

Monique Hessels:

Hi Frank,
    Wat is het toch heerlijk om te lezen dat je je droom waarmaakt en dat je er zo van geniet. Gaan we je nog herkennen met loopuniform en zo mager als een lat haha. Of snoep je al heerlijk van de tapa´s en ander lekkers. Succes met de laatste loodjes. Dat ze maar heel mooi mogen zijn.
    Liefs Niek

• 02 Juni 2009 - 16:17

Ton:

ik heb een heeeeele hoge hoed van je op.
    geniet van het laatste stukkie en alvast gefeliciteerd met deze enorme prestatie.
    X ton.

• 02 Juni 2009 - 20:32

Cas En An:

Lieve Frank, als je dit leest ben je er al. Zelfs eerder dan gepland heb ik uit betrouwbare bron vernomen! Het was geweldig je berichten te lezen en we zijn erg benieuwd naar je complete reisverslag, maar dat komt wel. Nu gauw naar huis en lekker een paar dagen weg met Peet. Haal die compostela toch maar op want je hebt hem dik verdiend! Geniet nog even van het hele gebeuren in Santiago en een goeie terugreis. Hopelijk zien we je gauw.
    Lieve groeten van Cas en An.